Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
W garnku o szerokim dnie na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy pokrojoną również w drobną kostkę czerwoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę jaglana. Mieszamy, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy wszystko razem około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Kiedy kasza będzie już miękka dodajemy posiekane zioła, pomidorki cherry pokrojone na połówki, przesmażoną cukinię, bakłażan i połowę tartego sera. I jeszcze na koniec sprawdzamy smak, powinien być zdecydowany.
Na maśle smażymy jajka sadzone, posypujemy pozostałym serem i podajemy na kaszy jaglanej pełnej aromatu ziół i kolorowych warzyw.