Etap I
Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę w taki sposób gotujemy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji.
Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, ser tarty, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.
Etap II
Warzywa kroimy w grubą kostkę, przesmażamy na oleju, posypujemy cząbrem, solą i pieprzem. Podlewamy delikatnie wodą i na wierzch kładziemy kilka kawałów masła, wstawiamy do piekarnika. Śmietanę zagotowujemy i mieszamy z serkiem topionym. Gotujemy do lekkiego odparowania.