Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, zeszklić, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze chwilę. Wsypać suchą kaszę pęczak, wymieszać i prażyć przez około minutę. Wlać 1 szklankę bulionu, dodać ziele angielskie, tymianek i liść laurowy. Gotować mieszając, aż kasza wchłonie płyn. Dolać cydr i wymieszać. Gdy zostanie wchłonięty, dodać kolejną porcję bulionu, tak, by kasza była przykryta. Gotować do miękkości pęczaku.
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka. Gdy będzie rumiany, przełożyć go do kaszy i wymieszać. Całość dusić jeszcze przez chwilę.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kaszy. Doprawić miodem, śmietanką i parmezanem, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Przed podaniem posypać pęczotto skórką startą z cytryny, listkami oregano i tymianku.
WSKAZÓWKA: Kasza pęczak, podobnie jak inne gruboziarniste rodzaje kasz, zawiera sporą ilość błonnika. Pęczak, nawet po długim gotowaniu, pozostaje lekko twardawy i jędrny, przez co poprawia perystaltykę naszych jelit.
Przepis Anety, autorki bloga Planeta Smaku