Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie, dwukrotnie przelewam ją wrzątkiem. W garnku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, podprażam kaszę i zalewam sokiem gruszkowym. Gotuję aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Odstawiam pod przykryciem.
Rabarbar myję, kroję na około 2 cm części. Na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy i smażę rabarbar na dość dużym ogniu przez około 5 min., dodaję syrop klonowy i podsmażam jeszcze przez chwilę. Przekładam rabarbar na talerz, kroję gruszkę na połowę, na ciepłej patelni z rabarbarowym smakiem podsmażam grubszy plaster gruszki, zdejmuję go, wykładam 4 łyżki kaszy i mieszam z rabarbarem.
Podaję całość ze szczyptą pieprzu, soli i pachnącymi listkami bazylii. Proponuję tak właśnie zacząć dzień, miłość od pierwszego oddechu!
Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”