Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Kasza z patelni

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, gryczanej czy jaglanej
  • 150g wędliny, np. wędzonego boczku lub szynki
  • 1 łyżki prażonej cebulki
  • 1 cukinia
  • 1 ogórek gruntowy
  • Pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju

Autor: Dorota

Wykonanie

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso pokrojone w kosteczkę.

Cukinię i ogórka kroimy w kosteczkę i razem z kaszą dodajemy na patelnię.

Dodajemy też prażoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy wszystko ok. 5 min. Wyłączamy grzanie.

Dodajemy orzechy i posiekane świeże zioła.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!