Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Pęczotto z kurkami, szpinakiem i orzechami

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kurek
  • 250 g suszonych grzybów leśnych
  • 150 g świeżego szpinaku baby (młode, małe listki)
  • 100 g orzechów laskowych
  • ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • koperek
  • natka pietruszki
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Kurki obgotowujemy we wrzątku.

Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż wszystkie składniki podsmażą się.

Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby suszone i kaszę, podsmażamy chwilkę.

Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając, aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejną porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka, dodajemy do niej kurki i gotujemy dalej.

Kiedy kasza jest już miękka a proces gotowania dobiegł końca, do pęczotta dodajemy masło, szpinak, orzechy i posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!