Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Zupa krem buraczana z podwójnie prażoną kaszą gryczaną

Autor: CZARNA WISIENKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 7 porcji):

  • 70 g kaszy gryczanej
  • 1 kg buraków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól do smaku

Autor: CZARNA WISIENKA

Wykonanie

Do rondelka wsypujemy kaszę gryczaną. Zalewamy ją 2 szklankami wody, a następnie gotujemy przez ok. 7 min. Ugotowaną kaszę całkowicie studzimy. Buraki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 min. w 200 stopniach. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy upieczone warzywa, a następnie podsmażamy przez 3-4 minuty. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 min. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy całość na gładko. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestudzoną kaszę wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy aż stanie się chrupiąca i mocniej brązowa. Gotową zupę podajemy z podwójnie prażoną kaszą gryczaną.