Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sałatka z kaszy jaglanej, sera feta i prażonego słonecznika

Autor: CZARNA WISIENKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 4 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g sera feta
  • 1 garść oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • opcjonalnie: 1 papryczka chili

Autor: CZARNA WISIENKA

Wykonanie

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Następnie wlewamy do niej 3 szklanki wody i gotujemy aż kasza stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Kaszę całkowicie studzimy. Ogórka i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przestudzoną kaszę jaglaną wsypujemy do miski wraz z ogórkiem i cebulą. Następnie kruszymy ser feta i dodajemy pokrojone na pół oliwki. Całość zalewamy oliwą i octem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na suchą patelnię wsypujemy nasiona słonecznika. Prażymy je aż staną się lekko brązowe i wsypujemy do sałatki. Opcjonalnie możemy też dodać pokrojoną papryczkę chili.