Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Wiosenne taboule z kuskusa, chrupiących warzyw i koziego sera

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy kuskus
  • ok. 400 ml bulionu domowego z młodej włoszczyzny
  • 1pęczek cebuli z dymką
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ogórek małosolny
  • 200g koziego sera
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 kalarepki
  • pół kalafiora
  • 4 pomidory
  • natka pietruszki, koperek, mięta świeża
  • sok 1 z cytryny
  • cukier puder
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę kuskus zalewamy wrzącym, doprawionym bulionem, mieszając w trakcie jego dolewania widelcem, tak aby nie zrobiły nam się grudki, odstawiamy aby kasza wchłonęła płyn.

Cebulę dymkę kroimy drobno, podobnie pomidora, kalarepkę i ogórka małosolnego. Ogórek zielony wydrążamy i kroimy w kostkę. Wszystkie zioła drobno siekamy. Różyczki kalafiora ścieramy na tarce.

Kaszę łączymy z wszystkimi warzywami, ziołami, oliwą, cukrem oraz pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy ale delikatnie, wierzch posypujemy kozim serem. Wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.