Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Śliwki pod kruszonką z kaszy jaglanej

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kg dojrzałych śliwek 
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 3/4  szklanki wody
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki pistacji lub innych orzechów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Kaszę wypłucz w gorącej wodzie, przełóż do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj 18 minut, aby kasza wchłonęła cały płyn. Po tym czasie odstaw ją do wystygnięcia.

Formę o średnicy ok. 26 cm x 26 cm wysmaruj masłem. Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki. Dodaj do nich miód, cynamon, kardamon i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż do formy. 

W misce wymieszaj rękami kaszę, mąkę, masło, cukier i cukier waniliowy, by powstała kruszonka. Wyłóż ją na wierzch śliwek. Pistacje posiekaj grubo i posyp nimi kruszonkę, lekko je dociskając. Całość piecz 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, na środkowym poziomie piekarnika. 

Podawaj na ciepło z gałką lodów, miętą i ulubionymi owocami.

Instagram: ALAANTKOWEBLW

Facebook: ALAANTKOWEBLW