Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Przepisy Miłośników kaszy

Sałatka z kaszy gryczanej na ciepło

Autor: janiolka

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 20 dkg boczku wędzonego,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 4 drobno posiekane ogórki kiszone,
  • 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana

sos:

  • 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 4-6 łyżek octu winnego,
  • 3 łyżki tłuszczu ze smażenia boczku,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej),
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz

Autor: janiolka

Wykonanie

Pokrojoną cebulę zalać octem winnym i odstawić na 10-15 minut. Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki 1×2-3 cm. Smażyć je powoli, aż wytopi się z tłuszcz, a one będą zrumienione. Tłuszcz zachować do zrobienia sosu. Zamarynowaną cebulę razem z octem wymieszać z pozostawionym tłuszczem z boczku, zmiażdżonym czosnkiem, musztardą i majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Kaszę gryczaną wymieszać z sosem, papryczką chili i częścią usmażonego boczku. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, posiekane kiszone ogórki i posypać resztą boczku.

Oceń przepis!

Ocena społeczności 0 / 5. Ilość głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Oceń przepis jako pierwsza/y!


0
(0)