Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią

Autor: Lubie Kasze

Nim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż nie ma w niej szkodliwych białek glutenowych.  Dodatkowo działa odkwaszająco i syci na bardzo długo!

W połączeniu z burakiem, malinami i serem pleśniowym, z dodatkiem prażonych ziaren i obsypana świeżymi ziołami dostarczy Wam mnóstwa energii! Tak przygotowaną sałatką na pewno zaskoczycie swoich najbliższych, a i w Waszym menu na pewno zagości na dłużej! 😉

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 średnie buraki ćwikłowe
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • 200 g świeżych malin
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • świeżo siekana mięta
  • świeżo siekana kolendra
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • ½ łyżeczki cynamonu mielonego
  • ½ łyżeczki kardamonu mielonego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (uprażonego na suchej patelni na rumiano)

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będzie „na ząb”.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni na rumiano.

Buraki dokładnie myjemy, pieczemy w łupinach do miękkości.  Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w równą kostkę. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wylewamy wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki, ocet balsamiczny i miód. Dorzucamy  pokrojone buraczki i świeże maliny. Doprawiamy cynamonem i kardamonem.  Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.

Ugotowaną, przepłukaną kaszę gryczaną łączymy z lekko ostudzonymi buraczkami oraz malinami. Doprawiamy pieprzem i solą. Ser z niebieską pleśnią kroimy w kosteczkę, po czym dorzucamy do kaszy. Posypujemy wszystko obficie świeżo siekaną miętą i kolendrą. Dodajemy prażone ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym na wierzchu posypujemy resztą świeżych ziół i skrapiamy olejem rzepakowym.

Smacznego!


Przepis przygotowany przez Nataszę, autorkę bloga Sajkofanka Smaku