Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Rozgrzewająca, korzenna kasza jaglana zapiekana z owocami

Autor: MRS. POLKADOT

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 3 szklanki mleka (dowolnego – roślinnego lub krowiego)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Po ½ łyżeczki: kardamonu, imbiru i kurkumy
  • 1 szklanka drobnych owoców np. malin i/lub jagód czy borówek lub pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka, gruszki, śliwki itp.
  • 1 jajko
  • 2 garście płatków migdałowych lub innych orzechów

Autor: MRS. POLKADOT

Wykonanie

Kaszę kilkukrotnie przepłukać, aż woda przestanie być mętna.

W garnku lub na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać cynamon, kardamon, imbir i kurkumę, a następnie kaszę jaglaną i prażyć ją z przyprawami przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlać mleko, dodać miód i gotować do czasu, aż kasza niemal wszystko „wypije”.

Zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans do przestudzenia, po czym wbić do niej jajko i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół).

Kaszę przełożyć do naczynia i zapiekać przez 20 minut, a następnie wyjąć z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi i piec kolejne 10 minut.