Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Chrupiąca sałatka z kaszy jęczmiennej

Autor: MRS. POLKADOT

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały ogórek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • mała puszka kukurydzy
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Autor: MRS. POLKADOT

Wykonanie

Kaszę ugotować na sypko, przelać zimną wodą, ostudzić.

Papryki, ogórka, cebulę i awokado pokroić w drobną kostkę.

Pomidory obkroić dookoła, wyrzucić gniazdo nasienne, do sałatki użyć tylko zewnętrzny miąższ bez soku i nasion, posiekany w kosteczkę.

Odcedzić kukurydzę, dodać do pozostałych składników.

Na końcu dodać posiekany drobno szczypiorek, skropić całość oliwą, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie można posypać wierzch pokruszonym kawałkiem fety.

Można także zastąpić szczypiorek świeżą kolendrą, dodać sok z połowy limonki i szczyptę chili, by nadać sałatce meksykański charakter.