Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Owocowa kasza jaglana

Autor: Mrs Kamii gotuje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 3 brzoskwinie
  • 500 g truskawek
  • 1 banan
  • kilka łyżeczek ksylitolu lub miodu
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • do dekoracji: kilka malin lub truskawek, listki mięty, posiekane orzechy, np. migdały

Autor: Mrs Kamii gotuje

Wykonanie

Kaszę przepłukujemy kilka razy zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Następnie przesypujemy ją do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut.

Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części. Pierwszą część blendujemy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Pozostałą kaszę blendujemy z truskawami (300 g). Tak przygotowane owocowe musy dosładzamy wedle uznania, np. miodem lub ksylitolem.

Do szklanek wlewamy mus brzoskwiniowy, następnie układamy plasterki banana i posypujemy płatkami owsianymi. Na to wlewamy masę truskawkową. Ostatnia warstwa to pozostałe 200 g truskawek, które blendujemy (jeśli trzeba dosładzamy) i wlewamy na górę deserów. Na koniec dekoracje: maliny lub kawałki truskawek, listki mięty, posiekane orzechy i gotowe!