Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Masło roztapiamy z miodem i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Cisto dzielimy na 10-12 części i każdą cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy koła o średnicy 22 cm. Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy osobno w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut każdy.
Aby przyśpieszyć proces pieczenia można piec placki na 2 blachach jednocześnie. Po upieczeniu placki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Mleko łączymy z sokiem z pomarańczy oraz skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy, dodajemy miód oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez 10-15 minut. Placki przekładamy od razu ciepłą kaszą. Ciasto odstawiamy na noc do wystudzenia i skruszenia. Przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz świeżą pomarańczą.
Smacznego 🙂
Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life