Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kasza jęczmienna z warzywami po meksykańsku

Autor: Kuchenne mecyje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia 
  • 1 cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki chili 
  • sól i pieprz

Autor: Kuchenne mecyje

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie wsypujemy kaszę pęczak, mieszamy z cebulą i prażymy na ogniu około minuty. Po tym czasie stopniowo wlewamy po łyżce wazowej bulionu, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Postępujemy tak aż do wyczerpania bulionu. Następnie dorzucamy cukinię oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż warzywa zmiękną. Dodajemy odsączoną czerwona fasolkę i kukurydzę, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym, chili, solą i pieprzem.

Smacznego 🙂