Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Placki z kaszy gryczanej i cukinii z sosem kurkowym

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(4 porcje)

Placki

  • 130 g suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy (lub mąki pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos kurkowy

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g oczyszczonych i umytych kurek
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml bulionu lub białego wina
  • ½ pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Wykonanie

Kaszę gryczaną zalewamy wodą w proporcji 2:1, solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut do miękkości, lekko studzimy.

Cebulę i czosnek siekamy, cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy to do kaszy razem z pozostałymi składnikami i mieszamy. Placki smażymy od razu, inaczej cukinia puści za dużo soku.

Na patelni rozgrzewamy około ½ cm oleju i wykładamy łyżką małe placki. Smażymy na złoto z każdej strony i kładziemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Na innej patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek. Po 2 minutach dodajemy masło, a po jego rozpuszczeniu wrzucamy kurki. Smażymy 5 minut. Wlewamy śmietanę i bulion lub wino. Przyprawiamy koperkiem, solą, pieprzem, kurkumą i gotujemy ok. 2-3 minuty.

Placuszki podajemy polane sosem.

Smacznego 🙂