Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Burger z kaszy jęczmiennej z warzywami i sałatą

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej

  • około 3 szklanki wody

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 seler małego

  • 1 ziemniak

  • 100g otrębów owsianych

  • natka pietruszki, koperek

  • kminek mielony, kolendra mielona

  • świeżo mielony pieprz czarny, sól

  • olej do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Wodę zagotowujemy z solą, dodajemy kaszę, gotujemy kilka minut i wyłączamy palnik. Garnek przykryty pokrywka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Niech kasza tam dochodzi, nie musimy się bać, że będzie się przypalać.

Ziemniaka ścieramy na drobnej tarce, podobnie marchewkę i seler. Na patelni przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę dodajemy marchewkę i seler. Wszystko razem smażymy i odstawiamy. Miękka kaszę studzimy, dodajemy do niej przesmażone warzywa, surowego ziemniaka, natkę pietruszki, koperek i przyprawy, wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Proszę pamiętać, żeby smak był bardzo zdecydowany, to będzie gwarantować nam ogromny sukces. Kiedy masa jest wyrobiona porcjujemy ją na odpowiedniej wielkości kotlety, każdy obtaczamy w otrębach owsianych i smażymy na złoty kolor na oleju, po usmażeniu wstawiamy na kilka minut jeszcze do piekarnika. Burgery podajemy
z sałatą zieloną.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.