Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Naleśniki z farszem gryczano-twarogowym

Naleśniki z farszem gryczano-twarogowym

Sposób przygotowania: Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy na 15 minut, a następnie na dobrej, nieprzywierającej patelni smażymy cieniutkie, elastyczne placki.  Farsz Kaszę dobrze przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbawisz ją...
Podlaska kutia z kaszą pęczak

Podlaska kutia z kaszą pęczak

Kutia, a właściwie kucia podlaska to przepyszne tradycyjne danie kuchni kresowej na słodko, które podaje się na Podlasiu w Wigilię i w okresie noworocznym. W wersji tradycyjnej przygotowywano kutię z wcześniej długo moczonej i ugotowanej pszenicy wymieszanej z utartym...
Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem

Bliny gryczane z wędzonym pstrągiem

Bliny gryczane to tradycyjne danie kuchni kresowej, bardzo popularne i lubiane na Podlasiu. Dawniej traktowane było jako jedzenie dla biednych. Dziś, dzięki dodatkom, takim jak wędzony pstrąg, jesiotr, śledź czy kawior, te cienkie placuszki stały się wykwintną potrawą...
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

To kultowe danie z Podlasia. Nasze dobro regionalne, które zna nie tylko cała Polska, ale i świat. Na Podlasiu ogromnie cenione i uwielbiane. Babka doczekała się tam nawet swojego święta! 3 sierpnia 2024 roku w Supraślu odbyły się już III Światowe Mistrzostwa w...
Zupa grzybowa z kaszą owsianą

Zupa grzybowa z kaszą owsianą

Klarowna zupa grzybowa wspaniale smakuje z kaszą owsianą. Zamiast klasycznego sycącego krupniku Agata Witowska (@Kulinarne Przygody Gatity) przygotowała lekką zupę grzybową. To nowoczesna wersja tradycyjnego przepisu na krupnik z Warmii i Mazur – krain, które...