Połowę szklanki kaszy pęczak wsyp na sito, dokładnie wypłucz pod kranem. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj szczyptę soli oraz łyżkę oleju, zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć kaszę i pod przykryciem gotuj 20 minut. Po ugotowaniu pozostaw kaszę pod przykryciem...
POLENTA: Zagotuj w rondlu 3 szklanki wody, delikatnie posól. Cały czas mieszając wsypuj powoli kaszę kukurydzianą do gotującej się wody, doprowadź ponownie do wrzenia a następnie zmniejsz do minimum. Mieszaj co chwilę, bo gęsta kasza lubi się przypalić. Gotuj ok 12...
Do rondelka wlej mleko krowie, mleko kokosowe, ziarenka wanilii, dodaj miód, szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie się gotować, stopniowo wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Podgotuj chwilę do momentu zgęstnienia kaszy. Teraz możesz rozlać...
Z kalafiora odetnij różyczki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp kurkumą, ostrą papryką w proszku, solą i białym pieprzem. Skrop oliwą z chili i czosnkiem oraz olejem arachidowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz, aż kalafior...
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż nasiona oraz część miąższu tak, aby powstały łódeczki. Należy uważać, aby nie uszkodzić cukinii, miąższ pozostaw do farszu. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do...