Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (tak by były nim zakryte), przykrywamy talerzem i zostawiamy, aż spęcznieją (ok. 20 min). Do płatków dodajemy resztę składników, mieszamy wszystko dokładnie. Rozgrzewamy patelnię i spryskujemy ją niewielką ilością oleju. Łyżką...
W rondelku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i aromatem migdałowym. Kiedy mleko zacznie się gotować, cienką strużką wsypujemy kasze mannę, cały czas mieszamy. Gotujemy kilka minut, mieszając aż masa stanie się gęsta. Gorącą masę przekładamy na herbatniki,...
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę, wyłączamy i...
Płatki owsiane zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Po tym czasie wszystko dokładnie miksujemy na gładka konsystencję, dodając sól i cukier. Przecedzamy przez gęste sito lub szmatkę muślinową. Przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce 2 dni....
Kaszę wsypujemy do garnka, solimy, dodajemy masło i ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy ziół. Zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy na niedużym ogniu aż kasza zgęstnieje i wchłonie płyn. Kaszę wylewamy na półmisek wyłożony folią spożywczą, równo...