Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Zupa z jęczmienia i brukselki

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100g kaszy typu pęczak
  • około 1,5 litra bulionu domowego
  • 300g brukselki
  • 50g masła
  • 100ml śmietany 36%
  • 100g orzechów nerkowca
  • 1 cebula
  • skórka z cytryny
  • kminek mielony, świeżo mielony pieprz czarny, sól
  • natka pietruszki, koperek

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz skórkę z cytryny. Pod koniec dodajemy kminek mielony. Chwilę smażymy i dodajemy kaszę pęczak. Chwilę jeszcze smażymy wszystko razem i zalewamy bulionem domowym z włoszczyzny.

Brukselkę kroimy na połówki i jeszcze na ćwiartki albo – bardziej polecam – obieramy pojedyncze listki. Kiedy kasza będzie już prawie miękka dodajemy brukselkę w takim wydaniu jakie bardziej nam odpowiada, gotujemy i po chwili zabielamy śmietaną.

Kiedy zupa już jest gotowa, dobrze dosmaczona dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek i rozlewamy do talerzy.

Tuż przed podaniem niespodzianka! Zupę posypujemy po wierzchu przesmażonymi na maśle orzechami nerkowca.

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.