Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, gotujemy minutę i odcedzamy – w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy siemię lniane i posiekane rodzynki, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu, pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie, kiedy kasza wchłonie całą wodę, wlewamy szklankę gorącego mleka i gotujemy jeszcze chwilę, aż kasza lekko się obgotuje i wchłonie nieznacznie mleko. Kaszę podajemy z pokrojonymi w plasterki bananami. Można ją również dosłodzić niewielką ilością miodu.
Gotuj z Dorotą
Kasza jaglana na mleku z rodzynkami i bananem
Autor: Dorota
Składniki
- pół szklanki kaszy jaglanej
- łyżeczka siemienia lnianego
- 3-4 łyżki rodzynek
- 1 szklanka mleka
- 2 banany
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!