Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Snickers z kaszy jaglanej

Autor: Kuchenne mecyje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2 woreczki kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii 
  • 100 g orzeszków ziemnych 

Sos karmelowy: 

  • 200 g cukru 
  • 75 ml wody 
  • 80 g masła 
  • 100 ml śmietanki 30%

Autor: Kuchenne mecyje

Wykonanie

Kaszę płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy wrzątkiem i odsączamy na sitku. Do garnka wlewamy mleko i wodę oraz wsypujemy cukier i kaszę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je do kaszy. Gotujemy ją na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut – aż do miękkości, a następnie studzimy. Przestudzoną kaszę miksujemy blenderem, dolewając mleka. Gotową masę jaglaną rozkładamy do kieliszków. Orzeszki ziemne również miksujemy i wysypujemy na wierzch.

Czas na sos! Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy śmietankę i masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie przelewamy na masę jaglaną z orzeszkami. Całość schładzamy w lodówce i gotowe! Smacznego ☺️