Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Jagielnik z musem mango

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(tortownica 22 cm)

  • 14 daktyli
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła

Składniki na jagielnik:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 dobrze schłodzona puszka tłustego mleczka kokosowego
  • sok z ½ cytryny
  • 5 – 7 łyżek syropu klonowego lub erytrolu
  • 1 łyżeczka wanilii lub ekstraktu waniliowego

Składniki na mus mango:

  • 200 ml musu z mango 
  • 1 łyżeczka agar agar
  • 50 ml wody 
  • owoce do dekoracji

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Wykonanie

Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy mlekiem owsianym, dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 20 minut na małym ogniu. Następnie studzimy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.

Daktyle namaczamy przez 20-30 minut we wrzątku, odcedzamy i blendujemy razem z płatkami owsianymi i masłem. Jeżeli masa będzie za sucha dodajemy odrobinę wody z moczenia daktyli. Wykładamy zwilżonymi wodą palcami, pokrywając cienką warstwą cały spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy dokładnie na gładką, kremową masę. Mleczko musi być na tyle schłodzone, że oddzieli się na stałą i płynną część. Tylko w tym wypadku można dodać całą puszkę do masy. Jeżeli będzie całkiem płynne, masa może być za rzadka. 

Wykładamy masę na spód i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.

Następnie agar rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody, dodajemy go do musu mango, zagotowujemy i gotujemy 2 minuty. Studzimy ok. 10 minut, po czym wylewamy na jagielnik i dekorujemy owocami.

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.