Pokrojoną cebulę zalać octem winnym i odstawić na 10-15 minut. Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki 1×2-3 cm. Smażyć je powoli, aż wytopi się z tłuszcz, a one będą zrumienione. Tłuszcz zachować do zrobienia sosu. Zamarynowaną cebulę razem z octem wymieszać z pozostawionym tłuszczem z boczku, zmiażdżonym czosnkiem, musztardą i majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Kaszę gryczaną wymieszać z sosem, papryczką chili i częścią usmażonego boczku. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek, posiekane kiszone ogórki i posypać resztą boczku.
Przepisy Miłośników kaszy
Sałatka z kaszy gryczanej na ciepło
Autor: janiolka
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej,
- 20 dkg boczku wędzonego,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 4 drobno posiekane ogórki kiszone,
- 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana
sos:
- 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 4-6 łyżek octu winnego,
- 3 łyżki tłuszczu ze smażenia boczku,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej),
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz