Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Sałatka z kaszą pęczak, wołowiną i pesto szpinakowym

Autor: Żaneta Hajnowska

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(2 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 stek wołowy 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • po 1 gałązce tymianku i rozmarynu 
  • 2 duże pomidory 
  • ulubiona sałata, np. roszponka
  • 1 łyżka sera typu bałkańskiego

Pesto:

  • 100 g szpinaku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 50 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Autor: Żaneta Hajnowska

Wykonanie

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę i gotujemy ją ok. 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy i odstawiamy.

Migdały prażymy na suchej patelni, następnie blendujemy je z pozostałymi składnikami na pesto. Doprawiamy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy stek. Obsmażamy z obu stron na dużym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy masło oraz tymianek i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż osiągnie wybrany stopień wysmażenia (najlepiej sprawdzać metodą na wnętrze kciuka). Usmażony stek solimy i pieprzymy. Odstawiamy chwilę, żeby odpoczął.

Na talerzu wykładamy sałatę, kaszę, pokrojone pomidory i stek. Całość posypujemy serem oraz polewamy pesto.