Kaszę jaglaną umieść na sitku przelej gorącą wodą, a następnie dobrze wypłucz. Kaszę przełóż do rondelka dodaj szklankę mleka kokosowego, pół szklanki wody oraz szczyptę soli i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłącz grzanie i pozostaw garnek z kaszą jeszcze na 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę przełóż do miski i pozostaw do lekkiego przestygnięcia, w kolejnym kroku dodaj jajka i syrop klonowy, zmiksuj blenderem, ale nie do końca na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, całość wymieszaj trzepaczką. Na koniec dorzuć maliny i delikatnie wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją tłuszczem, zwilżoną w zimnej wodzie łyżką nakładaj cienkie porcje ciasta (1 placek-1 łyżka masy). Smaż z obydwu stron na złocisto (przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta pamiętaj o lekkim natłuszczeniu patelni). Placuszki serwuj polane syropem klonowym, posypane wiórkami kokosowymi oraz malinami, smacznego!