Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

Autor: Czosnek w pomidorach

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 6 średniej wielkości czerwonych papryk
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g dobrej jakości wołowiny (ja miałam rostbef)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 g migdałów
  • zioła prowansalskie do doprawienia
  • 250 g miękkiego sera feta
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek do skropienia

Autor: Czosnek w pomidorach

Wykonanie

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do większej miski.

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Mięso wołowe zmiel w maszynce do mięsa. Pomidora sparz, obierz, wytnij twarde gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę.

Migdały ze skórką zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz – skórka bardzo łatwo będzie schodzić. Obrane migdały posiekaj, nie za drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po 30 sekundach mieszania zmielone mięso wołowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż mieszając. Gdy mięso się usmaży dodaj na patelnię pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż razem jeszcze 5 minut. Całą zawartość patelni przełóż do miski z kaszą i dokładnie wymieszaj.

Do miski dodaj także posiekane migdały oraz pokruszony rękami ser feta. Dodaj zioła prowansalskie i całość wymieszaj dokładnie łyżką. Miękki ser feta powinien idealnie rozprowadzić się w farszu. Spróbuj i ewentualnie dopraw pieprzem i solą.

Papryki umyj zimną wodą. Odetnij „czapeczki”, a ze środka wydrąż i wyrzuć pestki. Faszeruj papryki powstałym farszem. Układaj papryki w naczyniu żaroodpornym i wszystkie przykryj „czapeczkami”. Skrop olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek.

Papryki faszerowane wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 20 – 25 minut, aż papryki będą rumiane.

Podawaj gorące. Bardzo dobrze smakują z jogurtem naturalnym.