Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Autor: Nasza kasza

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Nasza Kasza”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150g kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 300ml mleka 2% tł.
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 200g sera twarogowego półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 laska wanilii
  • 300g świeżych wiśni
  • 60g cukru trzcinowego

Autor: Nasza kasza

Wykonanie

Zmiel kaszę jaglaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz mąkę z kaszy, jajo, olej i sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.

Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

Ser twarogowy dokładnie wymieszaj z miodem, wydrążoną wanilią, 2 łyżkami gęstego jogurtu. Zawijaj naleśniki do momentu aż skończy Ci się ser.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć drylowane wiśnie, dodaj odrobinę wody i cukier trzcinowy. Gotuj do momentu całkowitego zmięknięcia owoców i wyparowania znacznej części wody. Konsystencja konfitury ma być gęsta, żelowa. Serwuj naleśniki z konfiturą.