Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Placuszki jaglane z karmelem daktylowym

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Ilość: 2 porcje

Składniki na placki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Składniki na karmel:

  • ½ szklanki daktyli
  • ½ szklanki mleka lub mleka roślinnego albo wody z namaczania daktyli
  • szczypta soli
  • 1 łyżka tahini lub masła orzechowego

Dodatkowo:

  • Borówki
  • Migdały
  • Mięta

Autor: FLY ME TO THE SPOON

Wykonanie

Daktyle zalewamy wrzątkiem.

Kaszę jaglaną przepłukujemy. Zalewamy 1,5 szklanki mleka i gotujemy około 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając – do miękkości. Lekko studzimy. Blendujemy z pozostałym mlekiem i resztą składników. Smażymy placki na suchej patelni (nieprzywierającej) na złoto, po ok. 2 minuty z każdej strony.

W tym czasie wyjmujemy daktyle z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy sól, tahini i mleko lub wodę, w której się moczyły. Blendujemy do uzyskania pożądanej, lekko lejącej konsystencji.

Placuszki podajemy z daktylowym karmelem, owocami i posiekanymi migdałami.