Krok 1
Przygotowanie dodatków
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
- Szynkę parmeńską pokrój w niewielkie kawałki, a następnie podsmaż ją na patelni, aż zrobi się lekko chrupiąca.
- Dodaj łyżkę masła oraz dwie łyżki oliwy i podsmaż cebulę.
- Następnie podsmaż pomidorki, aż całe się porozpadają. Pod koniec dodaj czosnek i smaż wszystko jeszcze kilka minut.
Krok 2
Przygotowanie pilawu z kaszy bulgur
- Kaszę bulgur dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie dodaj na patelnię do pozostałych składników.
- Dobrze wymieszaj i zalej lampką białego wina.
- Po chwili, gdy kasza wchłonie cały płyn dodawaj co jakiś czas po 100 ml bulionu i gotuj, mieszając co chwilę. Kasza potrzebuje około 10-12 minut.
- W międzyczasie dopraw kaszę łyżeczką oregano, bazylii, czosnku granulowanego, szczyptą chilli, solą oraz pieprzem. Pamiętaj jednak, że bulion jest dość słony.
- Na koniec posyp kaszę świeżą bazylią, skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możesz także zetrzeć na wierzch parmezan.