Kaszę gryczaną wsyp do rondelka, dodaj szczyptę soli i szklankę gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 15 min. aż kasza wchłonie płyn. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cebulą i kaszą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól i olej. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wodę. Gotowe ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką kółeczka, nadziewaj farszem, składaj na pół i zlepiaj końce dokładnie. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu kiedy wypłyną.
Gotuj z Dorotą
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Autor: Dorota
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- mocno ciepła woda – tyle ile zbierze ciasto
Farsz:
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 200g twarogu
- 2 cebule
- sól
- pieprz czarny, świeżo mielony
- olej
DOBRA RADA:
część twarogu możesz zastąpić serem kozim; dodatkowo do farszu możesz dodać łyżkę listków świeżego tymianku.
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!