Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą jęczmienną i bobem

Autor: Czosnek w pomidorach

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

na około 50 pierogów)

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + do podsypania
  • około 240 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 duża łyżka masła klarowanego

farsz:

  • 500 g halibuta wędzonego ze skórą
  • 150 g kaszy jęczmiennej perłowej drobnej
  • 250 g bobu
  • pęczek koperku
  • skórka starta z jednej sparzonej cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • skóra i ości z halibuta wędzonego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pół pęczka koperku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe

Autor: Czosnek w pomidorach

Wykonanie

Przygotuj bulion na sos. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Halibuta obierz ze skóry oraz oddziel ości od mięsa. Skórę wraz z ośćmi wrzuć na patelnię i usmaż. Przełóż do garnka. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad gazem lub na suchej patelni, jeśli masz kuchenkę elektryczną bądź indukcyjną. Dodaj do garnka z usmażoną skórą i ośćmi. Warzywa umyj zimną wodą, obierz i razem z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ziarnami pieprzu dodaj do garnka. Zalej całość wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj bulion, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zredukuj, aż zmniejszy swoją pojemność o ponad cztery razy i stanie się gęsty i intensywny w smaku. Następnie przecedź bulion. Dodaj posiekany koperek, wlej sok z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj sos i ewentualnie dolej więcej soku z cytryny. Na koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj ciasto. Rozpuść masło i dodaj do pozostałych składników na ciasto. Zagnieć i odłóż na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Bób umyj zimną wodą i przełóż do garnka wraz z umytym koprem. Zalej wodą. Posól i ugotuj. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek. Przełóż do miski z mięsem halibuta, w której będziesz przygotowywać farsz. Widelcem rozgnieć bób z rybą.

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i przełóż do garnka. Zalej wodą, posól i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź. Także dodaj do miski z farszem.

Do farszu dodaj także skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wykrawaj koła. Nakładaj porcje farszu i lep pierogi. Układaj na desce oprószonej mąką. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku. Wyjmij łyżką cedzakową 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Pierogi z halibutem wędzonym podawaj gorące polane ciepłym sosem.

Smacznego!