Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Muffinki szpinakowe z jaglaną

Autor: Nasza kasza

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Nasza Kasza”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka spożywczego, 2% tł.
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • 1 duży banan
  • 180 g szpinaku świeżego
  • 1/3 szklanki masła extra 82% tł.
  • 1 jajo
  • 1 szt laska wanilii

Autor: Nasza kasza

Wykonanie

Podgrzej piekarnik do 180*C . Ugotuj kaszę jaglaną. Przygotuj blaszkę do wypieku muffinek i silikonowe lub papierowe papiloty.

Połącz w dużej misce cynamon, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Rozpuść masło.

Zmiksuj dokładnie w blenderze mleko, miód, banana, szpinak, rozpuszczone masło, jajo, świeżą wanilię, bez łodyżki.

Powstałą masę dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami oraz z ugotowaną kaszę jaglaną w misce. Nakładaj do silikonowych muffinek do 2/3 wysokości. Piecz przez 18-22 minut, aż babeczki będą dosyć twarde, ale nie całkiem brązowe.