Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Lody czekoladowo – wiśniowe z kaszą jaglaną

Autor: Asia od Kuchni

Składniki

1)

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 i ½ szklanki mleka 3%

2)

  • 200g czekolady gorzkiej 75%
  • 1 szklanka mleka 3%
  • 4 czubate łyżki cukru lub ksylitolu
  • odrobina wanilii lub cukier z wanilią
  • większa szczypta soli

3)

  • 200g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru pudru

Autor: Asia od Kuchni

Wykonanie

1)
Kaszę rozgotowuję w mleku. Zaczynam od uprażenia kaszy w suchym garnku na małym ogniu. Prażę ją około 3 minuty, potrząsając garnkiem. Po tym czasie zalewam mlekiem, zagotowuję i gotuję na małym ogniu aż cały płyn się wchłonie. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie blenduję na gładką masę.

2)
Mleko zagotowuję i odstawiam z gazu. Wrzucam do środka połamaną na kostki czekoladę, cukier, wanilię i sól. Lekko mieszam i odstawiam na 3 do 5 minut. Całość dobrze mieszam i łączę z kaszą. Odstawiam do ostygnięcia, a następnie do lodówki na parę godzin.

3)
Wiśnie z cukrem pudrem rozdrabiam w malakserze jak najdrobniej. Działam szybko, żeby się nie rozmroziły. Wiśnie łączę z połową masy czekoladowej.

Do pojemnika przekładam połowę masy czekoladowej, obok masę czekoladowo-wiśniowej i powtarzam. Łyżką łączę masy ze sobą na wierzchu i wstawiam do zamrażarki na 2-3 godziny.

Smacznego!