Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym

Autor: Kuchenne mecyje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta

Sos grzybowy: 

  • 400-500 g świeżych grzybów 
  • 1 cebula
  • 125 ml bulionu lub wody 
  • 150 g śmietanki 30% 
  • natka pietruszki lub koperek 
  • sól i pieprz

Autor: Kuchenne mecyje

Wykonanie

Kotlety

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu podlewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem. Dodajemy do kaszy razem z jajkiem i bułką tartą. Dokładnie mieszamy. Następnie formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Sos

Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, a cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez 5 minut. Podlewamy wszystko bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i posiekanym koperkiem lub pietruszką i dusimy aż zgęstnieje.