Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią.
Przepisy Miłośników kaszy
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Autor: Marek & Beata
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 10 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)
- Natka pietruszki
- Łyżka sosu sojowego
- Otręby orkiszowe
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia kotletów