Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kotleciki jęczmienne z sosem musztardowym

Autor: EKOCENTRYCZKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • ⅓ szklanki suchej kaszy jęczmiennej / 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki startego brokuła
  • ½ szklanki startej marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 ½ łyżeczki babki płesznik
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
  • sól i pieprz do smaku

Kremowy sos musztardowy:

  • 2 łyżki orzechów nerkowca (namoczonych przynajmniej godzinę wcześniej)
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka syropu daktylowego/ klonowego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól

Autor: EKOCENTRYCZKA

Wykonanie

Kaszę jęczmienną płuczemy kilka razy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w podwójnej ilości wody do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka. Zostawiamy do przestudzenia.

W czasie kiedy kasza się gotuje, trzemy na tarce warzywa. Podsmażamy je na łyżce oleju do momentu aż trochę zmiękną. Doprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem, kurkumą i skórką cytryny.

Przestudzoną kaszę przekładamy do robota kuchennego (możemy użyć także blendera ręcznego). Dodajemy warzywa i pozostałe składniki – babkę płesznik, płatki drożdżowe i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Odmierzamy łyżką niewielkie porcje i formujemy z nich kotleciki. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i smażymy je przez około 3-4 minuty z każdej strony. Możemy je także upiec w piekarniku (w 180 stopniach przez około 20-25 minut).

Czas zrobić sos – wrzucamy składniki do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać trochę wody.