Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Korzenna gryczanka z bananem i masłem orzechowym

Autor: CZARNA WISIENKA

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(na 2 porcje):

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki pasty orzechowej
  • do podania: syrop z agawy/miód, czekolada, pokruszone orzechy

Autor: CZARNA WISIENKA

Wykonanie

Do garnka wsypujemy kaszę. Zalewamy ją mlekiem i wodą. Dodajemy kakao, przyprawę korzenną oraz posiekaną czekoladę. Gotujemy przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Gotową gryczankę przekładamy do misek. Na jej wierzchu układamy obrane i pokrojone w plastry banany, a całość polewamy masłem orzechowym.