Do garnka wsypujemy kaszę. Zalewamy ją mlekiem i wodą. Dodajemy kakao, przyprawę korzenną oraz posiekaną czekoladę. Gotujemy przez ok. 15 min. na średnim ogniu. Gotową gryczankę przekładamy do misek. Na jej wierzchu układamy obrane i pokrojone w plastry banany, a całość polewamy masłem orzechowym.
Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek
Korzenna gryczanka z bananem i masłem orzechowym
Autor: CZARNA WISIENKA
Składniki
(na 2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 1 banan
- 2 łyżeczki pasty orzechowej
- do podania: syrop z agawy/miód, czekolada, pokruszone orzechy