Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Kasza smażona z warzywami i jajkiem

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 garści ugotowanej cienkiej fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże jajka 
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili
  • natka pietruszki

Autor: KULINARNE PRZYGODY GATITY

Wykonanie

Kaszę płuczemy pod zimną wodą i gotujemy w garnku z dużą ilością wody, aż będzie al dente. Odcedzamy.

Na patelni na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy kaszę, dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy.

W kaszy robimy dwa dołki, wlewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka. Smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Posypujemy chili, posiekaną natką i od razu podajemy.