Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Bataty faszerowane kaszą gryczaną

Autor: Mrs Kamii gotuje

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 bataty
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypiorek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka trawy cytrynowej ciętej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Autor: Mrs Kamii gotuje

Wykonanie

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Bataty myjemy, następnie przekrajamy na pół, skrapiamy olejem lub oliwą z oliwek, lekko solimy i układamy na blaszce. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Po upieczeniu wydrążamy bataty.

Czas na przygotowanie farszu. Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, następnie dodajemy cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka się lekko zeszkli dodajemy czerwoną paprykę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kaszę oraz miąższ z batatów, szczyptę soli, pieprzu, sos sojowy, sok z limonki, słodką i ostrą paprykę, kolendrę oraz trawę cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.

Farsz nakładamy na wydrążone bataty i całość wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5-10 minut.

Na koniec upieczone bataty posypujemy posiekaną papryczką chili oraz szczypiorkiem.