Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Kasza gryczana z pieczarkami, groszkiem cukrowym i natką pietruszki

Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

Składniki

Składniki sałatka:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • Kilka sztuk pieczarek
  • 1/3 szklanki ciętej pietruszki
  • 200 g groszku cukrowego
  • Sól i pieprz

Składniki pesto:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki słonecznika
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Autor: Monika Kampczyk / Kamperki.com

Wykonanie

Przygotuj pesto!

  • Do blendera wrzuć i połącz ze sobą wszystkie składniki potrzebne do pesto, oprócz oliwy i pomieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie dodaj oliwę i przez moment jeszcze blenduj.

Przygotuj sałatkę!

  • Kaszę gryczaną wraz z łyżeczką masła ugotuj w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 10-15 minut smaż pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mogą to być bardzo malutkie kawałki, lub takie, jakie lubisz najbardziej 😊
  • Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 5 minut smaż groszek cukrowy, dopraw solą do smaku.
  • W dużym naczyniu połącz kaszę gryczaną, pieczarki, natkę pietruszki oraz groszek.

Połącz!

  • Na talerzu delikatnie rozsmaruj odrobinę pesto pietruszkowego a następnie obok ułóż przygotowaną sałatkę.
  • Możesz podawać ją na ciepło lub na zimno.
  • Smacznego!