Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Karmelowy blok z popcornem z kaszy gryczanej palonej, jagodami Goji i herbatnikami

Autor: Lubie Kasze

Kojarzycie słynny „blok czekoladowy”? Na pewno! Pora na nową odsłonę – blok karmelowy z kaszą gryczaną. Jestem pewna, że od dziś na stałe wejdzie do Waszego menu!

Pierwsze skrzypce gra kasza gryczana. Tak, kasza gryczana. Brązowe kuleczki, które przygotowane jak popcorn i ukryte pomiędzy warstwą karmelowo-mlecznej masy, z dodatkiem pokruszonych herbatników i jagód Goji, idealnie chrupią między zębami. Do tego świeże jeżyny, winogrono i sos czekoladowy!

I któż powiedział, że kasza nie jest wspaniała również na deser? Zapraszam!

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Popcorn z kaszy gryczanej:

  • 50 g kaszy gryczanej palonej
  • 500 ml oleju rzepakowego

Blok karmelowy:

  • 200 g masła 82 % tłuszczu
  • 250 g granulowanego mleka w proszku
  • garść suszonych jagód Goji
  • 280 g herbatników
  • 50 g popcornu z kaszy gryczanej palonej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru białego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • tabliczka czekolady o smaku karmelowym
  • ½ szklanki mleka
  • świeże jeżyny i winogrono do dekoracji

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Popcorn z kaszy gryczanej: Do małego garnka lub rondelka nalewamy olej, po czym mocno go podgrzewamy. Na bardzo dobrze rozgrzany olej wrzucamy na sitku partiami po 20 g kaszy gryczanej. Kaszę trzymamy około 30 sekund w gorącym oleju, po czym przerzucamy na papierowy ręcznik lub serwetkę, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Masa z mleka: W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko (płyn), cukier i cukier waniliowy. Do rozpuszczonych składników dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Mieszamy wszystko do rozpuszczenia składników. Gotową masą maślano-czekoladową zalewamy granulowane mleko w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy uprażoną kaszę gryczaną, pokruszone herbatniki, jagody Goji.

Blok: wykładamy gotową masę do naczynia żaroodpornego, bądź keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy na wierzch ułożyć kilka świeżych owoców. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy z sosem czekoladowym i świeżymi owocami.

SMACZNEGO!


Przepis Nataszy, autorki bloga <a href=”http://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/karmelowy-blok-z-popcornem-z-kaszy-gryczanej-palonej-jagodami-goji-i-herbatnikami/”>Sajkofaka smaku</a>