Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki

Jaglany pulpecik w pomidorkach!

Autor: Kamperki.com

Składniki

Pulpeciki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej- ugotowanej
  • 1 kubek ciecierzycy – ugotowanej
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Mała cebulka
  • Olej- 3-4 łyżeczki
  • Czosnek- ząbek
  • Suszone pomidory (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki

Sos pomidorowy:

  • Puszka pomidorów krojonych
  • Czosnek
  • Olej- 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, cukier

Autor: Kamperki.com

Wykonanie

Przygotuj pulpeciki!

Kaszę jaglaną ugotuj i zostaw do ostygnięcia. Pokrój cebulkę na bardzo małą kosteczkę i na rozgrzanym oleju podsmaż ją, aż się zeszkli, również pozostaw do ostygnięcia. Połącz kaszę, cebulkę, starty czosnek, ciecierzycę, dwie łyżeczki oleju, natkę pietruszki oraz przyprawy (szczyptę 😊) i zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać też 2-3 pomidorki suszone- opcjonalnie.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Z powstałej masy uformuj malutkie kuleczki, poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-25 minut.

Przygotuj sos!

Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku a następnie gotuj przez kilka minut. Jeżeli nie przeszkadzają Waszym dzieciom kawałki pomidorów, sos jest gotowy, ale podejrzewam, że lepiej będzie go zmiksować na gładko 😉

A może coś do tego?

Ugotuj kukurydzę, posól i polej masełkiem! Przygotuj karmelizowane marchewki- cienkie paski marchewek podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj 2 łyżeczki miodu. Przez kilka minut podsmażaj, aż do momentu gdy będą miękkie. Pycha! Smacznego!