Krok 1
Gotowanie kaszy jaglanej i smażenie brzoskwiń
- Kaszę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i zalej mlekiem.
- Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut. Kasza powinna być miękka i lekko rozgotowana.
- W międzyczasie brzoskwinie pokrój w kostkę (możesz obrać je także ze skóry, jeśli ci ona przeszkadza).
- Następnie podsmaż brzoskwinie na łyżce masła z dodatkiem szczypty cynamonu oraz cukrem waniliowym. Owoce powinny zrobić się miękkie ale nie porozpadać się.
Krok 2
Przygotowanie budyniu jaglanego
- Do ugotowanej kaszy dodaj podsmażone brzoskwinie, miód, pastę waniliową, sok z 1/3 cytryny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu oraz gałki muszkatołowej.
- Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie (najlepiej przy pomocy blendera ręcznego). Konsystencja powinna być delikatna i kremowa. Jeżeli kasza jest zbyt gęsta dodaj więcej mleka, jeśli za mało słodka dodaj więcej miodu.
- Budyń przełóż do ładnego naczynia, ułóż na wierzchu pokrojone winogrona, figi, posiekane orzechy i płatki kokosowe. Możesz także polać wszystko dodatkową ilością miodu.
- Przełóż deser do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Rada: Z powodzeniem możesz budyń jaglany podawać także na śniadanie i zamiast brzoskwiń użyć innych owoców takich jak na przykład jabłka czy banany.