Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Brownie jaglane

Autor: ALAANTKOWEBLW

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 jajka
  • ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
  • ½  szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czekolada mleczna na polewę
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Autor: ALAANTKOWEBLW

Wykonanie

Wypłucz kaszę na sitku pod gorącą wodą. Nie pomijaj tego etapu, aby kasza nie była gorzka. Zagotuj wodę i wsyp do niej kaszę. Gotuj ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odstaw kaszę do wystygnięcia. 

Następnie rozpuść masło. Jak już się rozpuści, wyłącz palnik i do gorącego masła dodaj połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj, by się roztopiła, po czym odstaw całość do ostudzenia (masa może być ciepła). 

Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na puszysta masę. Dodaj do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników.

Formę o średnicy 28×28 cm wysmaruj masłem i wylej do niej masę. Piecz brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią brownie, po czym odstaw je do lodówki, by polewa zastygła. 

Instagram: ALAANTKOWEBLW

Facebook: ALAANTKOWEBLW