Wypłucz kaszę na sitku pod gorącą wodą. Nie pomijaj tego etapu, aby kasza nie była gorzka. Zagotuj wodę i wsyp do niej kaszę. Gotuj ją pod przykryciem 18 minut na małym ogniu, by wchłonęła cały płyn. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odstaw kaszę do wystygnięcia.
Następnie rozpuść masło. Jak już się rozpuści, wyłącz palnik i do gorącego masła dodaj połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj, by się roztopiła, po czym odstaw całość do ostudzenia (masa może być ciepła).
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na puszysta masę. Dodaj do niej czekoladową masę, mąkę, kakao i kaszę, i zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników.
Formę o średnicy 28×28 cm wysmaruj masłem i wylej do niej masę. Piecz brownie 30 minut w 160 stopniach bez termoobiegu. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
Czas na polewę! Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią brownie, po czym odstaw je do lodówki, by polewa zastygła.
Instagram: ALAANTKOWEBLW
Facebook: ALAANTKOWEBLW