Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Pojedynki i kulinarne inspiracje blogerek

Bounty jaglane

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Masa kokosowa

  • kasza jaglana sucha 200 g
  • woda 450 ml
  • napój kokosowy 450 ml + 50 ml
  • laska wanilii 1 sztuka
  • wiórki kokosowe 150 g
  • cukier trzcinowy drobny 60 g (można zamienić na cukier biały lub miód)
  • jogurt naturalny 150 g
  • żelatyna 1 łyżka

Polewa

  • czekolada deserowa 80 g
  • masło 10 g
  • napój kokosowy 60 ml
  • wiórki kokosowe do posypania

Autor: COŚ SŁODKIEGO

Wykonanie

Kaszę przelewamy wrzątkiem, płuczemy na sitku pod zimną wodą, przesypujemy do garnka i zalewamy mieszanką wody oraz napoju kokosowego. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów. Gotową lekko odsączamy i studzimy.

Żelatynę zalewamy pozostałym napojem kokosowym, odstawiamy na kilka minut następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.

Kaszę przekładamy do dużego malaksera. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, wiórki kokosowe, cukier lub inny słodzik oraz jogurt naturalny i blendujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę i bardzo szybko blendujemy przez kolejne 30 sekund.

Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Krem kokosowy przelewamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Czekoladę z napojem i masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gotową polewamy schłodzony spód ciasta, posypujemy go wiórkami kokosowymi i ponownie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby deser nabrał odpowiedniej konsystencji. Domowe bounty jaglane podajemy schłodzone. Dobrze smakuje z dodatkiem sosu ze świeżych truskawek.