To pyszny i zdrowy deser, który przypadnie do gustu małym i dużym domownikom. Jest przygotowany na wzór tradycyjnego deseru z Kociewa (Trzebiatów) zwanego gryzem. „To mój smak dzieciństwa, bo moja babcia często robiła kaszę mannę na mleku, którą polewała owocowymi...
To pyszna odmiana dla tych klasycznych placków podawanych na słono. Kasza gryczana to tradycyjny produkt z Roztocza, który jest przygotowany na wiele sposobów, ale głównie w wersji wytrawnej. Najbardziej znana potrawa to piróg biłgorajski. Kasza gryczana jest bardzo...
Sałatka z kaszą pęczak i kapustą z dodatkiem koperku i szczypiorku. To letnia wersja znanego lubelskiego dania podcos. Podcos to pyszna potrawa na bazie kaszy i kapusty. Z reguły jest podawana w wersji mięsnej – przygotowana na bazie bulionu wieprzowego, ale...
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do słoika na sam spód wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy posiekany koperek i szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie kolejno układamy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną kaszę, pokruszony ser wędzony, ponownie pomidory...
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło oraz cukier i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę manną oraz wkrapiamy kilka kropel zapachu. Gotujemy parę minut, ciągle mieszając, a potem masę studzimy. Gdy wystygnie, formujemy z niej małe kulki i każdą obtaczamy w...